Serines tippoldefar var konditor. Han reiste til USA, og ga ut kokebok med sine beste kake- og dessertoppskrifter. Denne friske sitronterten er basert på hans oppskrift, men den måtte nedskaleres fra storkjøkken (900 gram mel) til stormkjøkken.
Originaloppskriften inneholder også egg. Vi hadde tenkt å lage med egg første gang vi laget denne på tur. Vi var på sommerferie, og hadde et stopp hos familie før vi skulle ut i fjellet igjen. Vi spurte så fint om vi kunne knabbe et egg hos familien til bakeprosjektet vårt. Selvsagt fikk vi det! Så vi forsynte oss med et egg, og trasket ut i fjellet. Etter mange timer på tur skulle vi stanse og lage middag og terte. Serine måtte jobbe ekstra hardt for å knekke egget …
Dermed ble det til at vi forsøkte å lage terten uten egg, og det fungerte så bra at vi bestemte oss for å blogge oppskriften slik. Den er nå mye mer langtur-vennlig. Alle ingrediensene og terteform ferdig preppet og pakket veier kun 266 gram. Absolutt verdt det!
Du trenger:
Tertebunn
57 gram mel
30 gram smør
Litt salt
Fyll:
25 gram sukker
15 gram maisenna
Juice og zest fra 1 sitron
15 gram smør
Topping:
Fluff (marshmallow-pålegg) eller mini-marshmallows
Forberedelser hjemme
Vei opp alle de tørre ingrediensene, og lag en pose med ingredienser for tertebunn og en pose med ingredienser for sitronfyll. Hvis du skal bruke Fluff som topping tar du et par gode skjeer Fluff i en liten pose og knyter igjen.
På tur
Hell de tørre ingrediensene til tertebunnen i en liten skål. Vi har brukt boksen som alt var pakket i. Ha i smøret du har målt opp til deigen. Smuldre mel og smør sammen til alt er blandet godt.
Ha i litt og litt kaldt vann til deigen er fast og jevn og henger greit sammen.
Trykk deigen ut i terteformen. Prikk hull i deigen med en gaffel.
Stekes på stormkjøkken i ca 10-20 minutter (slik lager du stekeovn av stormkjøkkenet), eller til deigen ser stekt ut og den slipper kanten av formen. Sjekk av og til slik at ikke bunnen blir stående for lenge.
Løft av gryten, og ta terteformen forsiktig ut. Sett bunnen på et sted med utsikt for avkjøling mens du lager fyllet.
Riv skallet på sitronen oppi den lille kjelen til stormkjøkkenet. Press sitronsaften oppi. Ha i de tørre ingrediensene til fyllet, og rør godt sammen. Varm forsiktig opp på svak varme mens du rører. Når fyllet tykner tar du det av varmen og rører kraftig. Det skal nå være et tykt og kremete fyll som smaker som Fox (helt sant!)
Hell fyllet over bunnen og spre det jevnt utover. Klipp et ca 0,5 cm stort hull av det ene hjørnet på posen med Fluff og sprøyt Fluff på toppen av sitron-fyllet. Eventuelt, ha mini-marshmallows på toppen av sitronfyllet.
Ta skrytebilde av at du har laget fancy konditor-greier midt på fjellet, og nyt!